Mým přáním se stalo vyrobit si model jednoho z letounů, se kterým jsem se svezl. Zlín-43 byl jedním z nich a tak volba padla na něj. Model je vyřezán z XPS (extrudovaného polystyrenu) s pomocí šablon - vyřezané a vybroušené ze sololaku. Jsou z něho šablony na křídla i na trup. Na křídla jsem vystačil se dvěma po dvojicích, na trup mi stačily čtyři.
Velmi dobrou pomůckou jsou čalounické špendlíky. Mají hlavičky z nějakého plastu a když se je podaří v polystyrenu zalepit, jdou špatně vytáhnout a někdy se hlavička ulomí. Potom je dobré místo ní přiletovat matici (M4 nebo M5) a takový špendlík vydrží na věky a snese i zaklepnutí kladívkem.
Jako velmi dobrá pomůcka slouží i lišty, vzniklé slepením vrstvy trochu zvláštního plastu, něco jako izolační výplně se dvěma smrkovými lištami 10x2 mm po obou stranách. Na obrázku s pomůckami jsou vidět. Lišty se dají připíchnout špendlíky k polystyrenu a lze podle nich řezat rovné plochy nebo vymezovat místy kde řezat nechceme, například vnitřek trupu.
Při práci na modelu je třeba důkladně promýšlet roviny řezu nebo zakřivené plochy podle šablon, aby potom při slepení vše sedělo jak má. Je důležité promyslet umístění vnitřních konstrukčních prvků. K některým se třeba po slepení trupu nemůže a lze je jen těžko vyměnit nebo opravit. Proto je třeba poněkud předimenzované ovládání směrovky, kdy zadní část trupu je po dokončení uzavřena.